top of page

Πρώτη μέρα στο σχολείο! Πώς να προετοιμάσω το παιδί μου;


προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για το σχολείο

Mysuperheromoms,

Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία για το παιδί και ένα πολύ μεγάλο βήμα στην ζωή του. Καθώς σε δύο εβδομάδες περίπου ξεκινάνε τα σχολεία ,εμείς θα σε βοηθήσουμε να προετοιμάσεις το παιδί σου για να γίνει η μετάβαση αυτή πιο εύκολη και διασκεδαστική. Σήμερα λοιπόν σου δίνουμε 4 συμβουλές που αφορούν την διαχείριση των συναισθημάτων (τόσο των παιδιών όσο και των δικών σου) που δημιουργούνται από την αποχώρηση.

  1. Μίλησε με το παιδί σου για το σχολείο με θετικό τρόπο αλλά και ρεαλιστικά. Να είσαι ενθουσιώδης όταν μιλάς για το σχολείο με το παιδί σου αλλά μην παρουσιάσεις το σχολείο σαν να είναι η Disneyland. Και τι εννοώ με αυτό. Είναι καλό να πεις στο παιδί σου ότι το σχολείο θα είναι ένα μέρος στο οποίο μπορεί να παίξει, να διασκεδάσει και να γνωρίσει καινούριους φίλους αλλά επίσης θα πρέπει να του πεις ότι το σχολείο είναι ένα μέρος στο οποίο θα έχει κάποιες υποχρεώσεις. Έτσι, θα πρέπει να ξυπνάει μια συγκεκριμένη ώρα για να πηγαίνει στο σχολείο, θα πρέπει να κάθεται στο σχολείο μέχρι το τέλος και θα πρέπει να ολοκληρώνει τις δραστηριότητες που του βάζει η δασκάλα του.

  2. Να είσαι προετοιμασμένη για ποικίλες αντιδράσεις. Το κάθε παιδί διαχειρίζεται την αλλαγή με διαφορετικό τρόπο. Έτσι την πρώτη μέρα που το παιδί σου πάει στο σχολείο μην περιμένεις μόνο χαμόγελα και γέλια. Υπάρχουν παιδάκια που την πρώτη μέρα στο σχολείο (ειδικά στο νηπιαγωγείο) κλαίνε και δεν θέλουν να αποχωριστούν τους γονείς τους. Αυτό είναι φυσιολογικό καθώς τα παιδιά συχνά δεν θέλουν να αποχωριστούν την ασφάλεια της οικογένειας. Στο σημείο αυτό η δική σου συμβολή είναι καταλυτική. Είναι σημαντικό να δείξεις στο παιδί σου ότι δεν θα χάσει την ασφάλεια του σπιτιού και την δικιά σου. Αλλά όπως εσύ έχεις κάποιες υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα η δουλειά σου, στην οποία πρέπει να πηγαίνεις κάθε μέρα έτσι, έτσι και το σχολείο είναι μια υποχρέωση των παιδιών. Εάν τις πρώτες μέρες έχεις μεγάλες δυσκολίες στην διαχείριση των συναισθημάτων του παιδιού σου συζήτησε το με την δασκάλα του ή τον δάσκαλο του. Για παράδειγμα στο νηπιαγωγείο μπορεί τις πρώτες μέρες να συνεννοηθείς με την νηπιαγωγό να παίρνεις το παιδί σου λίγο νωρίτερα μέχρι να προσαρμοστεί.

  3. Διαχειρίσου τα συναισθήματα σου. Αυτή είναι η μεγάλη μέρα του παιδιού σου όχι δικιά σου. Φυσικά είναι πολύ σημαντικό και για σένα αλλά θα πρέπει αυτήν την μέρα να είσαι προετοιμασμένη να διαχειριστείς και τα δικά συναισθήματα σου. Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να σε δει το παιδί σου να κλαις καθώς το αφήνεις στο σχολείο καθώς θα του δημιουργηθούν ανάμεικτα συναισθήματα για το σχολείο και ίσως αισθήματα ενοχής που σε αφήνει πίσω.

  4. Εμπιστέψου. Δείξε εμπιστοσύνη στο παιδί σου και στους εκπαιδευτικούς που θα προσέχουν το παιδί σου. Όσο νωρίτερα αφήσεις το παιδί σου να είναι ανεξάρτητο τόσο πιο άνετα θα νοιώσει το παιδάκι σου με το σχολείο. Πολλές φορές επειδή οι ίδιοι οι γονείς έχουν δυσκολία να αποχωριστούν τα παιδάκια τους. Έτσι, μεταφέρουν αυτήν την δυσκολία χωρίς να το θέλουν στα παιδιά όντας υπερβολικά υπερπροστατευτικοί.

Τις επόμενες μέρες θα έχουμε ακόμα περισσότερες συμβουλές για τον ύπνο των παιδιών, για τα σχολικά τους γεύματα και πολλά άλλα πράγματα που αφορούν την προσαρμογή στο σχολείο. Μην τα χάσετε!

Με αγάπη,

Βιργινία

4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page