top of page

Δώστε στα παιδιά σας το ''δώρο της αποτυχίας''!

Mysuperheromoms,

Υπάρχει περίπτωση αφήνοντας τα παιδιά μας να αποτύχουν να τους κάνουμε ένα δώρο ζωής; Παρατηρώντας τον εαυτό μου από πολύ μικρή ηλικία συνειδητοποίησα ότι ένα από τα θέματα που με δυσκόλευαν περισσότερο είναι αυτό της ΄’αποτυχίας’’. Αρκετές φορές αρνήθηκα να μπω στην διαδικασία να προσπαθήσω για κάτι καινούριο, όχι γιατί δεν ήθελα, αλλά από φόβο μήπως δεν μπορέσω να τα φέρω εις πέρας. Λες και με κάποιο τρόπο η αποτυχία θα με χαρακτήριζε ως άνθρωπο, θα κολλούσε πάνω μου σαν κάποιο είδος μπογιάς που δεν θα μπορούσε να βγει και εγώ θα έπρεπε να την κουβαλάω για πάντα πάνω μου. Όντας εκ φύσεως παρατηρητική αλλά και λόγω επαγγέλματος διαπίστωσα ότι πολλοί άνθρωποι γύρω μου χαρακτηρίζονται από την ίδιο φόβο. Χαιρόμαστε για τις επιτυχίες μας αλλά ντρεπόμαστε να μιλήσουμε για τις αποτυχίες μας!

Μέσα στο πλαίσιο αυτό άρχισα να αναρωτιέμαι πως οι νέοι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους ''ελευθερώνοντας'' τα από τον φόβο αυτό. Μέσα από την δουλεία μου λοιπόν, διαπίστωσα ότι πολλές φορές οι γονείς είτε μην αφήνοντας τα παιδιά τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες, είτε δίνοντας πολλές κατευθυντήριες γραμμές προσπαθούν να τα προφυλάξουν με κάθε τρόπο από μια επικείμενη αποτυχία. Αυτό φυσικά γίνεται γιατί δεν θέλουν να δουν τα παιδιά τους να απογοητεύονται αλλά και γιατί η επιτυχία των παιδιών τους θα δημιουργήσει μέσα τους μια εσωτερική ανακούφιση για το πόσο καλοί είναι οι ίδιοι στον ρόλο τους ως γονείς. Όλη όμως αυτή η στάση αποφυγής προς την αποτυχία έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται στο παιδί μια εσωτερική πεποίθηση ότι η αποτυχία είναι κάτι κακό και κάτι που δεν πρέπει να βιώνουμε. Κάποια στιγμή όμως τα παιδιά μεγαλώνουν και βγαίνουν στον πραγματικό κόσμο. Και στον πραγματικό κόσμο η αποτυχία είναι κάτι δεδομένο.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι γονείς έχουν ευθύνη να δώσουν στα παιδιά μια γεύση του πραγματικού κόσμου, προσφέροντας παράλληλα την ζεστασιά της ασφάλειας. Το παιδί πρέπει να βιώσει την αποτυχία ακόμα και σε μικρή ηλικία και μετά επιστρέφοντας στην ασφάλεια της οικογενειακής αγκαλιάς και να πάρει την επιβεβαίωση που χρειάζεται: ότι η αποτυχία δεν σημαίνει κάτι. ‘Oτι αξίζει γι’ αυτό που είναι και ότι μια αποτυχία δεν σημαίνει κάτι για την αξία του και τις δυνατότητες τους.

Αφήστε λοιπόν τα παιδιά σας να αποτύχουν και δώστε τους ένα δώρο ζωής!

Με αγάπη

Βιργινία

144 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page