top of page

Βάζουμε τα παιδιά μας για ύπνο χωρίς κλάματα!!!


Mysuperheromoms,

Σήμερα αποφάσισα να σας δώσω κάποια tips για τον ύπνο των παιδιών μας. Πιο συγκεκριμένα, πολλές φορές οι μανούλες έρχονται και μου λένε ότι δεν μπορούν να βάλουν τα παιδάκια τους για ύπνο ή ότι όταν τα βάζουν για ύπνο στο κρεβάτι τους έπειτα πηγαίνουν στο δικό τους κρεβάτι. Έτσι, παρακάτω σας δίνω κάποιες συμβουλές που δίνω και εγώ προσωπικά στους γονείς που με επισκέπτονται:

  1. Όρισε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδάκια μας να γνωρίζουν από πριν την ώρα που θα πρέπει να πηγαίνουν για ύπνο. Αυτό στην αρχή μπορεί να δημιουργήσει διάφορες προστριβές (όχι δεν θέλω να πάω για ύπνο, θέλω να δω τηλεόραση κτλ). Όμως είναι πολύ σημαντικό να κάτσεις μαζί με το παιδί σου και να συζητήσεις μαζί του γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να κοιμούνται μια συγκεκριμένη ώρα. Για παράδειγμα μπορείς να του εξηγήσεις πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος στην ανάπτυξη, πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος στην ενέργεια μας.

  2. Οργάνωσε κάποιες ήρεμες δραστηριότητες πριν από την ώρα του ύπνου. Για παράδειγμα, αν θέλεις το παιδί σου να κοιμάται στις 9.30, θα ήταν καλό από τις 8.30 να δημιουργήσεις την ''ώρα την χαλάρωσης''. Στην ώρα αυτή μπορείς να διαβάσεις με το παιδί ένα όμορφο παραμύθι, να ακούσετε χαλαρωτική μουσική, να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο. ''Την ώρα της χαλάρωσης΄΄ το παιδί δεν πρέπει να κάνει δραστηριότητες που πιθανόν να του δημιουργήσουν υπερένταση. Έτσι, καλό θα ήταν να μην παίζει το παιδί με ηλεκτρονικά παιχνίδια, να μην διαβάζει τα μαθήματα του σχολείου ή να μην βλέπει τηλεόραση κατά ΄΄την ώρα της χαλάρωσης΄΄. Επιπλέον, θα ήταν επιθυμητό τα τελευταία 10 λεπτά οι χαλαρωτικές δραστηριότητες να γίνονται στο δωμάτιο του παιδιού και το παιδί να μην μεταφέρεται στο δωμάτιο του ενώ κοιμάται. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να κοιμούνται μόνα τους και στο δωμάτιο τους.

  3. Αν το παιδί σου κλαίει την ώρα που θα πέσει γα ύπνο μίλα του ήρεμα και εξήγησε του ότι έχετε συμφωνήσει κάποια πράγματα για την ώρα αυτή. Εκείνες τις στιγμές δεν χρειάζονται πολλές συζητήσεις γιατί το παιδί αντί να ηρεμήσει θα του δημιουργηθεί πάλι υπερένταση. Βγες από το δωμάτιο και ξαναμπές μετά από 10 λεπτά αν συνεχίζει να κλαίει για να του επιβεβαιώσεις ότι είσαι παρούσα και ότι είναι ασφαλές.

  4. Δημιούργησε ένα ''παιχνίδι''. Πες στο παιδί σου ότι όσο συνεχίζει να σηκώνεται από κρεβάτι του εσύ θα κλείνεις την πόρτα του δωματίου του για 5 λεπτά. Αν καταφέρει να μείνει στο κρεβάτι του για 10 λεπτά εσύ θα ανοίξεις την πόρτα.

  5. Δημιούργησε κάποιες ανταμοιβές αν το παιδί σου καταφέρει να κοιμηθεί στο δικό του κρεβάτι και την ώρα που έχετε συμφωνήσει. Μια ωραία ανταμοιβή είναι να του φτιάξεις ένα πρωινό που του αρέσει. Επιπλέον, η λεκτική επιβράβευση είναι πολύ σημαντική. Έτσι μπορείς μα του πεις : ''Μπράβο τα κατάφερες πολύ καλά χτες. Πρέπει να αισθάνεσαι πολύ χαρούμενος/η''.

  6. Αν το παιδί σου δει κάποιον εφιάλτη κατά την διάρκεια του ύπνου του και έρθει στο δωμάτιο σου καλό θα ήταν να το ξαναγυρίσεις στο δωμάτιο του και να κάτσεις εσύ λίγο μαζί του στον δικό του χώρο.

Μην κάνεις το δωμάτιο του παιδιού μέρος τιμωρίας. Αν το παιδί έχει συνδέσει το δωμάτιο του με το μέρος που κάθεται όταν έχει κάνει κάτι ''κακό'', είναι πολύ πιθανόν να συνδέσει το δωμάτιο του με αρνητικά συναισθήματα. Επομένως, θα του είναι πιο δύσκολο να ηρεμήσει και να κοιμηθεί εκεί.


Το ξέρω ότι δεν είναι εύκολα όλα τα παραπάνω και με τους ρυθμούς που έχουμε σήμερα. Αυτό που θα πρέπει να ξέρετε όμως είναι ότι μπορεί να κουραστείτε λίγο στην αρχή αλλά στην συνέχεια θα ξενοιάσετε. Τα παιδάκια σας θα κοιμούνται μόνα τους και εσείς θα έχετε τον δικό σας χρόνο για να χαλαρώσετε.


Με αγάπη

Βιργινία

2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page