top of page

Και οι μανούλες έχουν δικαίωμα να έχουν νεύρα!


Mysuperheromoms,

έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που τα είπαμε μέσω του blog και πραγματικά μας λείψατε! Επανερχόμαστε δυναμικά με καινούρια θέματα με σκοπό να βοηθήσουμε τις μαμάδες στο δύσκολο έργο τους! Σχετικά πρόσφατα μια μαμά μου είπε το εξής: '' Για εσάς τους ψυχολόγους και για όλους όσους βρίσκονται έξω από τον χορό είναι εύκολο. Μας λέτε ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πάντα με ηρεμία. Αλλά εγώ που γυρνάω από την δουλειά στο σπίτι μου στις 8 το βράδυ δεν έχω το κουράγιο να αντιμετωπίσω τα προβλήματα με ηρεμία''. Αυτή η παρατήρηση που έκανε η μανούλα αυτή είναι πέρα για πέρα αληθινή. Τι γίνεται λοιπόν με την μαμά; Τι γίνεται με εκείνη την γυναίκα που τις περισσότερες φορές έχει σηκωθεί πιο νωρίς από την υπόλοιπη οικογένεια για να ετοιμάσει το παιδί για το σχολείο; Που πρέπει να είναι καλή στην δουλειά της αλλά πρέπει να έχει και έτοιμο το φαγητό στο σπίτι; Γιατί γεμίζουμε αυτήν την γυναίκα με τύψεις και ενοχές; Η μητρότητα συνεπάγεται το τέλος των συναισθημάτων της γυναίκας;

Καθώς λοιπόν ξεκινάει μια καινούρια σχολική χρονιά και για μια ακόμη φορά η μαμά θα αναλάβει ακόμα περισσότερους ρόλους (πχ της δασκάλας στο σπίτι) θα ήθελα να πω το εξής: Η μαμά είναι φυσιολογικό να έχει νεύρα. Είναι άνθρωπός.! Μην αισθάνεστε ενοχές. Είστε μανούλες αλλά είστε και άνθρωποι! Το πιο σημαντικό όμως είναι να το δώσετε και στο παιδί σας να το καταλάβει αυτό. Την επόμενη φορά λοιπόν που ίσως φωνάξετε στο παιδί σας κάπως άδικα γιατί έχετε άλλα προβλήματα στο κεφάλι σας εξηγήστε στο παιδί σας την κατάσταση. Πείτε του ότι το αγαπάτε αλλά εξηγήστε του και τον πραγματικό λόγο που ίσως έχετε νεύρα. Να είστε αληθινές με το παιδί σας αυτό έχει σημασία.

Επίσης, η βοήθεια ενός ειδικού δεν κάνει κακό. Πολλές φορές έχω σκεφτεί ότι εκείνοι που χρειάζονται την μεγαλύτερη υποστήριξη είναι ίσως οι γονείς και όχι τα παιδιά. Γιατί τα παιδιά θα μπορέσουν να γίνουν ευτυχισμένα μέσα σ'ένα περιβάλλον όπου βλέπουν ότι οι γονείς τους δεν εγκαταλείπουν το δικό τους όνειρο για την ευτυχία.

Με αγάπη,

Βιργινία

299 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page