top of page

Το παιδί μου αυνανίζεται! Τι να κάνω;


Mysuperheromoms,

καλό μήνα!Ελπίζω η άνοιξη αυτή να φέρει λουλούδια στις καρδιές όλων μας. Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να σας γράψω για ένα θέμα για το οποίο με ρωτούν συχνά τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί. Και το θέμα αυτό είναι ο παιδικός αυνανισμός. Δυστυχώς, εάν και θεωρούμαστε μια προοδευτική κοινωνία το θέμα του παιδικού αυνανισμού προκαλεί συχνά αναστάτωση τόσο στους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν στην θέα ενός μικρού παιδιού που ψάχνει το σώμα του και ανακαλύπτει την ευχαρίστηση που παίρνει απο τα γεννετικά του όργανα. Φυσικά η σύγχυση αυτή προκαλείται απο το γεγονός ότι συνδέουμε τον παιδικό αυνανισμό με τον αυνανισμό των ενηλίκων κάτι που δεν ισχύει.

Ο παιδικός αυνανισμός είναι κάτι φυσιολογικό; Καταρχάς να πούμε ότι απο την ηλικία που το παιδί αποκτά έλεγχο των σφικτήρων του ( με απλά λόγια απο την ηλικία που το παιδί βγάζει την πάνα του) - και αυτό διαφέρει απο παιδάκι σε παιδάκι- θέλει να εξερευνήσει κάποια σημεία του σώματος του που παλιότερα ήταν πιο δύσκολο να κάνει καθώς φορούσε την πάνα. Έτσι, η ενασχόληση με τα γεννετικά του όργανα οποτελεί μια συνέχεια της γενικότερης εξερεύνησης του σώματος του. Σίγουρα θα θυμάστε ότι σε μικρότερη ηλικία τα παιδάκια σας έβαζαν στο στόμα τους τα χέρια τους ή τα πατουσάκια τους. Ο παιδικός αυνανισμός αποτελεί λοιπόν την συνέχεια μιας γενικότερης εξερεύνησης και την ανακάλυψη μιας καινούριας πηγής ευχαρίστησης.

Τι να κάνω όταν το παιδί μου αυνανίζεται; Eίναι πολύ σημαντικό να μην μεταδώσουμε στο παιδί μας κάποιο αίσθημα ενοχής γι'αυτό που κάνει καθώς είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία. Έτσι, είναι απαραίτητο να αποφύγουμε πονηρά ή αποτρεπτικά σχόλια, νεύματα, γελάκια ή προτρεπτικά σχόλια που πιθανόν να φέρουν το παιδί σε δύσκολη θέση. Για να μην μιλήσουμε για τον αποκελισμό κάθε μορφής τιμωρίας. Μπορείτε απλά να το αποδεχτείτε με φυσικότητα, χωρίς να του προσδίδετε ιδιαίτερη σημασία.

Το παιδί μου αυνανίζεται συνέχεια ακόμα και μέσα στην τάξη του. Ti να κάνω; Δεν είναι μόνο το δικό σας παιδί. Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα στο νηπιαγωγείο. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσεις στο παιδί σου λέγοντας του ότι καταλαβαίνεις ότι αυτό που κάνει του προκαλεί ευχαρίστηση αλλά είναι εξίσου σημαντικό αυτές τις προσωπικές στιγμές ευχαρίστησης να μην τις μοιράζεται με κανέναν (ούτε με την μαμά και με τον μπαπμπά) και ότι στο δωμάτιο του μπορεί να περνάει όσο χρόνο θέλει κάνοντας αυτό που του προκαλεί ευχαρίστηση. Κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε είναι να του κινήσετε το ενδιαφέρον για άλλες δραστηριότητες που πιθανόν να του προκαλούν ευχαρίστηση όπως τα παιχνίδια ή ακόμα και το παιχνίδι με τους συνομιλήκους του (χωρίς βέβαια να του απογορεύσετε την ευχαρίστηση του αυνανισμού).

Φυσικά και η στάση των εκπαιδευτικών θα πρέπει να είναι ανάλογη απέναντι θέα ενός παιδιού που αυνανίζεται. Οι εκπαιδευτικοί θα ήταν προτιμότερο να μιλήσουν πρώτα με τους γονείς του παιδιού, σε περίπτωση που το παιδί αυνανίζεται έντονα μέσα στην τάξη, αποφασίζοντας απο κοινού την συζήτηση που θα κάνουν στο παιδί.

Με αγάπη

Βιργινία

365 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page