top of page

6 tips για ανεξάρτητα παιδιά!

πώς να μεγαλώσω ανεξάρτητα παιδιά;

Mysuperheromoms,

ένα απο τα πιο σημαντικά πράγματα που ενθαρρύνω τους γονείς να δουλέψουν με τα παιδιά τους είναι η προώθηση της ανεξαρτησίας τους. Η προώθηση της ανεξαρτησίας στην παιδική ηλικία χτίζει μια θετική αυτοεκτίμηση στα παιδιά και θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός ενήλικα που θα βασίζεται στις δικές τους δυνάμεις και δυνατότητες, θα αναλαμβάνει ευθύνες και θα παίρνει αποφάσεις. Να μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

1. Δώστε στο παιδί σας κάποιες ευθύνες και αρμοδιότητες. Έτσι θα μπορούσατε να ζητήσετε απο τα παιδιά σας να τακτοποιήσουν το δωμάτιο τους, να ντυθούν μόνα τους (εάν είναι εφικτό), να διαλέξουν το φαγητό του σχολείου τους ή να ετοιμάσουν μόνα τους την βαλίτσα τους πριν απο κάποιο ταξίδι.

2. Όταν το παιδί σας έχει ένα πρόβλημα αντί να του δώσετε μια έτοιμη λύση προσπαθήστε να του προτείνετε κάποιες εναλλακτικές και αφήστε το παιδί σας να πάρει μια απόφαση μόνο του.

3. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στην αποτυχία. Εάν για παράδειγμα το παιδί σας έχει αναλάβει την ευθύνη (που έτσι θα πρέπει να γίνεται) να βάζει τα βιβλία στην τσάντα του, το να ξεχάσει κάποιο βιβλίο και να έχει κάποια συνέπεια απο την δασκάλα του δεν είναι κάτι κακό. Αυτό θα το βοηθήσει να είναι πιο υπεύθυνο την επόμενη φορά.

4. Δώστε το παιδί σας να καταλάβει ότι είστε πάντα εκεί για να το ακούσετε και να προσπαθήσετε να το καταλάβετε αλλά όχι για να αναλάβετε ευθύνες που δεν σας αναλογούν. Για παράδειγμα είστε εκεί για να ακούσετε για την διαμάχη που πιθανόν να είχε στο σχολείο με κάποιον φίλο του αλλά όχι για να πάτε να λύσετε εσείς την διαμάχη.

5. Δώστε εναλλακτικές λογικές λύσεις. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει εάν θέλει να φάει πίτσα ή μακαρόνια. Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει εάν θέλει πρώτα να ξεκουραστεί για λίγο και μετά να διαβάσει ή το αντίθετο.

6. Θέστε μαζί με το παιδί σας τους κανόνες του σπιτιού. Ακούστε το παιδί σας και υπολογίστε το. Αντιμετωπίστε το παιδί σας ως ισότιμο μέλος της οικογένειας.

Με αγάπη,

Βιργινία

147 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page