Παιδιά και ψέματα! Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

 

 

Mysuperheromoms,

Μήπως τα παιδιά σας λένε ψεματάκια; Πρέπει να ξέρετε ότι πολλά παιδιά κυρίως προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας λένε ψέματα. Συνήθως, τα πολύ μικρά παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ότι λένε ψέματα καθώς δυσκολεύονται να διαχωρίσουν τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας. Από την άλλη πλευρά τα ψέματα σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιο συνειδητά και λέγονται κυρίως από τα παιδιά όταν προσπαθούν να αποφύγουν μια κατάσταση ή κάποιες αρνητικές συνέπειες.  Όμως, τι μπορούμε να κάνουμε όμως έτσι ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να καταλάβουν γιατί δεν πρέπει να λένε ψέματα; Παρακάτω σας δίνω κάποια tips που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

  • Όταν το παιδί σου λέει ψέματα η πρώτη σου αντίδραση μπορεί να είναι ο θυμός. Όμως θα πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να σκεφτείς ότι το παιδί σου βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία που μαθαίνει. Έτσι, όταν θυμώνεις δεν δίνεις την κατάλληλη ευκαιρία στο παιδί σου για συζήτηση από την οποία θα επωφεληθεί και θα καταλάβει γιατί το να λέει την αλήθεια είναι το σωστό και το να λέει ψέματα είναι λάθος.

  • Απόφυγε τις ταμπέλες! Βεβαιώσου ότι το παιδί σου αντιλαμβάνεται ότι δεν σου αρέσουν τα ψέματα αλλά μην χρησιμοποιείς χαρακτηρισμούς. Τα παιδιά τείνουν να επιβεβαιώνουν τις ‘’ταμπέλες’’ που τους δίνουμε είτε είναι αληθινές είτε όχι.

  • Άμα πιάσεις το παιδί σου να λέει ψέματα δώστου μια ευκαιρία να σου πει την αλήθεια. Όλα είναι θέμα μάθησης. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να νοιώθουν ότι μπορούν να κάνουν λάθη αλλά επίσης ότι μπορούν να διορθώσουν τα λάθη τους.

  • Δείξε του ότι εκτιμάς την ειλικρίνεια του. Όταν το παιδί σου πει την αλήθεια για μια κατάσταση δείξε του με τα λόγια σου ότι εκτιμάς την ειλικρίνεια του. Μπορείς να του πεις: ‘’ Το ξέρω ότι είναι δύσκολο να πεις την αλήθεια. Είμαι πολύ περήφανη για σένα και μου άρεσε πολύ που ήσουν ειλικρινής μαζί μου’’.

  • Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής. Το παιδί σου δεν θα μπορέσει να κατανοήσει την έννοια της ειλικρίνειας άμα εσύ δεν είσαι ειλικρινής μαζί του. Είναι θέμα μίμησης.

  • Όταν καταλάβεις γιατί το παιδί σου είπε ένα ψέμα μπορείς να συζητήσεις μαζί του για το τι θα μπορούσε να κάνει σε ανάλογη περίπτωση στο μέλλον. Έτσι θα του έχεις δώσει έναν νοητικό χάρτη επιλογών και δεν θα χρειαστεί να ξαναπεί ψέματα.

 

Με αγάπη

Βιργινία

Please reload

© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com