top of page

Μάθε στο παιδί σου τι μπορεί να κάνει όταν κάτι το ενοχλεί στο σχολείο!

συναισθήματα στα παιδιά

Mysuperheromoms,

Στο post της Δευτέρας μιλήσαμε για το πόσο σημαντικό είναι να αγκαλιάζουμε τα συναισθήματα των παιδιών μας ακόμα και αυτά που θεωρούμε ''αρνητικά''. Πως όμως μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να εκφράζουν με λειτουργικό τρόπο τα συναισθήματα τους; Και όταν λέμε λειτουργικό τρόπο τι ακριβώς εννοούμε;

Λειτουργικός τρόπος για την έκφραση των συναισθημάτων μας είναι αυτός που ικανοποιεί τις δικές μας ανάγκες αλλά παράλληλα δεν προκαλεί προβλήματα στον κοινωνικό μας περίγυρο. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να το κατανοήσουμε καλύτερα. Σκεφτείτε ένα θυμωμένο παιδάκι που χτυπάει ένα άλλο παιδάκι γιατί ακριβώς αισθάνεται θυμό μέσα του. Αποτελεί αυτή η σμπεριφορά μια λειτουργική έκφραση του θυμού; Εάν όχι γιατί; Φυσικά και η χειροδικία δεν αποτελεί μια λειτουργική έκφραση του θυμού καθώς μπορεί να προσφέρει εσωτερικά ένα άισθημα εσωτερικής ανακούφισης στο παιδί απο την ένταση που αισθάνεται μέσα του αλλά παράλληλα βλάπτει το άλλο παιδάκι. Επιπλέον, μακροπρόθεσμα εάν η συμπεριφορά αυτή επαναλαμβάνεται το παιδί που προβαίνει σε χειροδικία πιθανόν να απομονωθεί απο τα υπόλοιπα παιδιά.

Σήμερα, λοιπόν θα σας παρουσιάσω κάποια πράγματα που μπορείτε να μάθετε στα παιδάκια σας να κάνουν στο σχολείο όταν κάποιος συμμαθητής τους τα ενοχλεί.

Μάθετε στο παιδί σας να λέει εκφράσεις όπως:

Δεν μου αρέσει όταν…

Νοιώθω θυμωμένος όταν…

Αυτό που έκανες με κάνει να αισθάνομαι....

Μάθε στο παιδί σου να εκφράζει αυτό που αισθάνεται μέσω...

Μιας ζωγραφιάς.

Της γραφής.

Μάθε στο παιδί σου να σκέφτεται πριν αντιδράσει

Παίρνω 3 βαθιές ανάσες.

Μετράω μέχρι το 10 πριν αντιδράσω.

Μάθε στο παιδί σου να συζητάει τα συναισθήματα του.

Με τη δασκάλα του/ με το δάσκαλο του.

Με αγάπη

Βιργινία

125 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page