top of page

Μάθε στο παιδί σου τα δικαιώματα του!

Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Mysuperheromoms,

Το 1989 γεννήθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Convention on the Rights of the Child).

Η Σύμβαση είναι μια διεθνής συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λέει πως όλα τα παιδιά γεννιούνται με βασικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Μια τέτοια συνθήκη αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ ανθρώπων ή κρατών όπου όλοι συμφωνούν να υπακούουν στον ίδιο νόμο. Η Σύμβαση καθορίζει το εύρος των δικαιωμάτων τα οποία οφείλουν να απολαμβάνουν τα παιδιά οπουδήποτε. Θέτει τις βασικές προϋποθέσεις για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους και είναι ο πρώτος παγκόσμιος, νομικά δεσμευτικός, κώδικας δικαιωμάτων των παιδιών στην ιστορία. Εάν και γενικά η σύμβαση περιλαμάνει πολλά άρθρα είναι σημαντικό να συζητήσεις με το παιδί σου τις πρακάτω βασικές αρχές έτσι ώστε να αναγνωρίζει τα δικαιώματα του και να μπορεί να εντοπίζει τις διακρίσεις που πιθανόν να γίνονται στα παιδιά γύρω του! Οι βασικές αρχές της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι οι παρακάτω:

  • (άρθρο 2): Δεν πρέπει ούτε να επωφελείσαι, ούτε να υποφέρεις εξ' αιτίας φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, ή εθνικής, κοινωνικής ή εθνοτικής καταγωγής, ή εξ' αιτίας οποιασδήποτε πολιτικής ή άλλης θέσης, εξ' αιτίας της κοινωνικής σου θέσης ή της περιουσίας ή της οικογένειας στην οποία γεννήθηκες, ή επειδή έχεις κάποια αναπηρία.

  • Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού (άρθρο 3): Νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι το καλύτερο για σένα και να σε ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  • Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία (άρθρο 6): Οι αρχές στη χώρα σου πρέπει να σε προστατεύουν και να βοηθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξή σου - φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική.

  • (άρθρο 12): Έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τη γνώμη σου για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή σου και οι απόψεις σου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Μην θεωρήσεις ότι ένα παιδάκι είναι πολύ μικρό για να να μαθαίνει τέτοια πράγματα. Όλα είναι θέμα εκπαίδευσης. Μπορείς να μην χρησιμοποιήσεις ακριβώς τις παραπάνω εκφράσεις εάν το παιδάκι σου είναι πολύ μικρό αλλά είναι σημαντικό να κάνεις μια συζήτηση πάνω στο θέμα των δικαιωμάτων του παιδιού!

Με αγάπη

Βιργινία

15 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page