top of page

Γιατί πρέπει να αγκαλιάζουμε τα ''αρνητικά'' συναισθήματα των παιδιών μας;


γιατί πρέπει να αγκαλιάζουμε τα ''αρνητικά'' συναισθήματα των παιδιών μας

Mysuperheromoms,

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να επικοινωνούν τα συναισθήματα τους τόσο με εμάς όσο και με τους άλλους ανθρώπους που συναναστρέφονται. Η εκπαίδευση των παιδιών μας στην επικοινωνία των συναισθημάτων τους, θα τους βοηθήσει να φτιάξουν υγιείς σχέσεις στο παρόν και στο μέλλον μέσα στις οποίες θα μοιράζονται τα συναισθήματα τους και θα βάζουν όρια. Πριν όμως από την εκπαίδευση των παιδιών μας στην σωστή επικοινωνία των συναισθημάτων, θα πρέπει να τους μάθουμε ότι όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά και φυσιολογικά όταν τα αισθανόμαστε. Έτσι, όπως μερικές φορές αισθανόμαστε χαρούμενοι άλλες φορές αισθανόμαστε θυμωμένοι και λυπημένοι. Πώς όμως θα μάθουμε στα παιδιά μας ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και αποδεκτά;

Οι γονείς στο σημείο αυτό παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Έτσι, λοιπόν είναι καθοριστικής σημασίας να περάσετε στο παιδί σας ότι ακόμα και όταν βιώνει κάποια ‘’αρνητικά’’ συναισθήματα εξακολουθεί να είναι απόλυτα αποδεκτό από εσάς. Με τον τρόπο αυτό και περνώντας ο καιρός το παιδί σας θα καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να κρύβει τα συναισθήματα του ή να μην τα εκφράζει καθώς θα νοιώθει σίγουρο πως ότι και εάν αισθάνεται δεν θα του στερήσει την δικιά σας αποδοχή και την αποδοχή των συνομηλίκων του. Το μόνο που χρειάζεται να μάθει είναι έναν λειτουργικό τρόπο για να εκφράζει τα συναισθήματα του.

Θα σας δώσω λοιπόν ένα παράδειγμα για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι να αποδεχόμαστε όλα τα συναισθήματα των παιδιών μας.

Φανταστείτε ένα παιδί το οποίο κάθε φορά που είναι θυμωμένο και δεν ξέρει πώς να εκφράσει τον θυμό του (γιατί απλά δεν έχει εκπαιδευτεί), η μητέρα του εκνευρίζεται και του βάζει τιμωρίες για να μάθει να συμπεριφέρεται ‘’σωστά’’. Με τον καιρό και καθώς το μοτίβο αυτό επαναλαμβάνεται, το παιδί μέσα του θα κάνει την σύνδεση ότι όταν είμαι θυμωμένος/η δεν έχω την αποδοχή της μαμάς μου. Εάν λοιπόν η μαμά μου σταματήσει να με αγαπάει επειδή είμαι θυμωμένος/η; Άρα ο θυμός είναι κάτι κακό. Άρα πρέπει να σταματήσω να είμαι θυμωμένος/η για να εξακολουθήσω να έχω την αγάπη της μαμάς μου. Αυτό φυσικά μεταφέρεται και στις σχέσεις του παιδιού εκτός σπιτιού. Έτσι, κάποια στιγμή το παιδί φτάνει στο σημείο να μην αντιδρά σε πράγματα που το ενοχλούν καθώς μέσα του έχει δημιουργήσει κάποιες λανθασμένες συνδέσεις για την αποδοχή που μπορεί να του στερήσει ο θυμός.

Φυσικά, αυτό είναι μια απλοποιημένη παρουσίαση των εσωτερικών διεργασιών που πιθανόν να γίνονται μέσα στο παιδί και οι οποίες σχετίζονται με την ανάγκη όλων των ανθρώπων για αποδοχή (ειδικά από τους γονείς). Ελπίζω τα παραπάνω να σας βοήθησαν λίγο και να αγκαλιάσετε όλα τα συναισθήματα των παιδιών σας ακόμα και τα ''αρνητικά’’.

Με αγάπη

Βιργινία

40 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page