top of page

Πώς μπορώ να μεγαλώσω ένα παιδί ανεξάρτητο με θετική αυτοεκτίμηση;


μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά

Mysuperheromoms,

Αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα παιδί με θετική αυτοεκτίμηση που να είναι ικανό να παίρνει αποφάσεις στην ζωή του μπορείτε να το κάνετε. Μερικές φορές οι γονείς πιστεύουν ότι καθοδηγώντας τα παιδιά τους σε κάθε βήμα της ζωής τους τα βοηθάνε στο να παίρνουν σωστές αποφάσεις, αποφεύγοντας έτσι τις ''κακοτοπιές''. Είναι όμως αυτός ο σωστός τρόπος για να προωθήσουμε την ανεξαρτησία τους; Η απάντηση είναι όχι καθώς το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μεγαλώνουμε παιδιά που όχι μόνο δεν είναι ανεξάρτητα αλλά που είναι εξαρτημένα από εμάς. Παρακάτω, σας παρουσιάζω κάποια tips για να μεγαλώσουμε παιδιά που ως ενήλικες θα έχουν θετική αυτοεκτίμηση και θα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις για την ζωή τους.

  1. Δημιούργησε μια ρουτίνα και άφησε το παιδί σου να αναλάβει ευθύνες. Τα παιδιά χρειάζονται μια καλή ισορροπία μεταξύ προγράμματος και ελευθερίας. Τα δύο αυτά σε συνδυασμό προωθούν την ανεξαρτησία του παιδιού. Όσο περισσότερο επιτρέπεις στο παιδί σου να σκεφτεί τον εαυτό του τόσο πιο ανεξάρτητο θα γίνει. Για παράδειγμα ζήτα από το παιδί σου να βάλει τα δικά του άπλυτα στο καλάθι και άφησέ το να ντυθεί μόνο του πριν πάει στο σχολείο. Άφησέ το να επιλέξει το γεύμα του για το σχολείο και ζήτα του να βάλει το πιάτο του μεσημεριανού του στο νεροχύτη. Τοποθέτησε τα εσώρουχα του χαμηλά στα ράφια για να μπορεί να αλλάζει μόνο του. Άφησε το να παραγγείλει μόνο του το φαγητό που θέλει στο εστιατόριο που θα πάτε.

  2. Μάθε στο παιδί σου να λύνει μόνο του τα προβλήματα του. Αντί να δίνεις στο παιδί σου μια έτοιμη λύση κάθε φορά που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα και να τρέχεις να το σώσεις από μια κατάσταση βοήθησε το να λύσει μόνο του το πρόβλημα του. Εσύ μπορείς να του προσφέρεις κάποιες λογικές επιλογές/λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Αλλά άφησε την τελική απόφαση της επιλογής να την πάρει το ίδιο το παιδί. Για παράδειγμα μην τρέχεις να επέμβεις σε μια διαμάχη μεταξύ φίλων με σκοπό να προστατεύσεις το παιδί (το ξέρω ότι είναι δύσκολο και φυσικά δεν συμπεριλαμβάνονται οι περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης). Συζήτησε με το παιδί σου τις πιθανές επιλογές και τις συνέπειες των επιλογών του και άφησέ το να πράξει μόνο του.

  3. Το να αποτυγχάνουμε δεν είναι κακό. Μάθε στο παιδί σου ότι η αποτυχία είναι μέρος της ζωής και δεν σημαίνει κάτι για την αξία μας. Μπορεί να είναι δύσκολο για σένα αλλά άφησε το παιδί σου να κάνει λάθη γιατί μέσα από τα λάθη του θα μάθει. Για παράδειγμα εάν αντιληφθείς ότι από την τσάντα του παιδιού σου λείπει ένα τετράδιο για το σχολείο μην τρέξεις να του βάλεις το τετράδιο στην τσάντα. Ίσως θα είναι καλύτερο το παιδί να πάει στο σχολείο και να του λείπει ένα τετράδιο καθώς έτσι θα καταλάβει ότι θα πρέπει να είναι πιο υπεύθυνο σχετικά με τα πράγματα του καθώς η εκπλήρωση των σχολικών υποχρεώσεων αποτελούν δική του ευθύνη και μόνο. Επιπλέον, θα αντιληφθεί και πρακτικά ότι η αποτυχία όπως και η επιτυχία είναι όψεις του ίδιου νομίσματος.


Φυσικά η προώθηση της ανεξαρτησίας του παιδιού χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Ξεκινήστε από σήμερα και περιμένω τα σχόλια σας.


Με αγάπη

Βιργινία

9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page