top of page

4 πράγματα για την οριοθέτηση των παιδιών που πρέπει να εφαρμόσετε τώρα!

οριοθέτηση στα παιδιά

Mysuperheromoms,

ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που μου θέτουν οι γονείς όταν έρχονται να με επισκεφτούν σχετίζεται με την οριοθέτηση. Παρακάτω λοιπόν σας δίνω κάποιες απλές συμβουλές και οδηγίες που μπορείτε να εφαρμόσετε από σήμερα και να δείτε μεγάλη διαφορά στην συμπεριφορά των παιδιών σας. Διαβάστε τις οδηγίες και θα ακολουθήσουν και άλλες σε επόμενα post!

  • Επιλογές. Δώσε στο παιδί σου επιλογές και άφησε το παιδί σου να πάρει αποφάσεις μόνο του. Αυτό θα του δώσει την δυνατότητα να αναπτύξει την αυτονομία του και θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη της ωρίμανσης του. Πρέπει όμως οι επιλογές που του δίνεις να είναι ξεκάθαρες. Για παράδειγμα μπορείς να πεις στο παιδί σου το εξής: ‘’Μπορείς να καθαρίσεις το δωμάτιο σου πριν πας να παίξεις ή μπορείς να καθαρίσεις το δωμάτιο σου αφού γυρίσεις από το παιχνίδι. Θα πρέπει όμως να ξέρεις ότι άμα επιλέξεις να καθαρίσεις το δωμάτιο σου αφού γυρίσεις από το παιχνίδι θα πρέπει να επιστρέψεις 30 λεπτά νωρίτερα. Τι θα ήθελες να κάνεις;’’ Με τον τρόπο αυτό δίνεις την δυνατότητα στο παιδί σου να πάρει αποφάσεις αλλά μέσα σε κάποια αποδεκτά όρια.

  • Επιπτώσεις. Δώσε στο παιδί σου να καταλάβει ότι στην οικογένεια σας όπως άλλωστε και στην ζωή όλες οι πράξεις μας συνοδεύονται από κάποιες λογικές συνέπειες. Οι συνέπειες αυτές μπορεί να είναι αρνητικές ή θετικές. Έτσι, δώσε στο παιδί σου να κατανοήσει ότι μπορεί να επιλέξει να πράξει με έναν συγκεκριμένο τρόπο και έπειτα να διαχειριστεί τις αρνητικές συνέπειες των πράξεων του είτε να επιλέξει με πράξει διαφορετικά. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να αντιληφθεί ότι οι επιπτώσεις είναι αποτέλεσμα κάποιων επιλογών και δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα μπορείς να του πεις: ‘’Άμα επιλέξεις να συνεχίζεις να μιλάς έτσι θα πρέπει να περάσεις κάποιο χρόνο μόνος/η στο δωμάτιο σου για να ηρεμήσεις. Άμα επιλέξεις να μιλάς με σεβασμό θα μπορέσεις να παραμείνεις στην συζήτηση μας.’’

  • Συνέπεια. Δώσε στο παιδί σου να καταλάβει ότι όταν λες κάτι το εννοείς. Έτσι, αν αποφασίσεις ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια λογική συνέπεια για τις πράξεις του μην αναιρέσεις μετά αυτήν την λογική συνέπεια. Το παιδί θα μπερδευτεί και την επόμενη φορά δεν θα πιστέψει αυτά που λες.

  • Φροντίδα. Φρόντισε να καταλάβει το παιδί σου ότι αυτά που κάνεις τα κάνεις από αγάπη και φροντίδα. Ποτέ μην βάζεις μια συνέπεια στο παιδί σου λέγοντας ότι έτσι είναι το σωστό. Δώσε του να καταλάβει ότι αυτήν την συνέπεια την βάζεις επειδή νοιάζεσαι. Για παράδειγμα, άμα το παιδί σου χτυπήσει κάποιο άλλο παιδί και εκείνη την στιγμή πρέπει να βάλεις κάποια συνέπεια για την πράξη αυτή εξήγησε του ότι δεν θα ήσουν καλή μητέρα άμα αποδεχόσουν αυτήν την πράξη.

Με αγάπη

Βιργινία

20 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page