top of page

Tips για να βοηθήσω το παιδί μου να ηρεμήσει όταν φοβάται.


Mysuperheromoms,

Τα παιδιά αισθάνονται συχνά το συναίσθημα του φόβου όπως ακριβώς και εμείς οι ενήλικες. Άλλοτε το αντικείμενο του φόβου είναι πραγματικό και άλλοτε φανταστικό. Όπως και να έχει πάντως ο φόβος δημιουργεί στο παιδί μια έντονη ανησυχία. Παρακάτω σας προτείνω κάποιες φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να ηρεμήσει όταν αισθάνεται φοβισμένο:

  1. Είμαι εδώ, είσαι ασφαλής. Το άγχος που συχνά συνδέεται με το συναίσθημα του φόβου κάνει κάποιες καταστάσεις να δείχνουν χειρότερες από ότι είναι στην πραγματικότητα. Αυτή η φράση θα δώσει στο παιδί σας ένα αίσθημα ασφάλειας καθώς θα αισθάνεται ότι δεν είναι μόνο του. Έχει εσάς δίπλα του και του το επιβεβαιώνετε λεκτικά.

  2. Μίλησε μου γι’αυτό που σε φοβίζει/ αγχώνει. Δώσε στο παιδί σου τον χώρο και τον χρόνο να σου μιλήσει για τα πράγματα που το φοβίζουν χωρίς να το διακόπτεις με πολλές ερωτήσεις. Απλά άκουσε τι έχει να σου πει.

  3. Μπορείς να το ζωγραφίσεις; Μερικές φορές τα παιδιά δεν μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα τους με λόγια. Πρότεινε στο παιδί σου να ζωγραφίσει τι είναι αυτό που το ανησυχεί και το φοβίσει και μετά σχολιάστε μαζί την ζωγραφιά του.

  4. Τι θες να μάθεις γι’αυτό που σε φοβίζει; Μερικά παιδιά ανησυχούν και φοβούνται κάποια πράγματα (κεραυνούς, φίδια κτλ.) γιατί δεν έχουν αρκετές πληροφορίες γι’αυτά. Γέμισε τα κενά του παιδιού σου.

  5. Πώς θα μπορούσα να σε βοηθήσω; Πολλές φορές υποθέτουμε τι πρέπει να κάνουμε για να νοιώσει καλύτερα το παιδί μας. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να ρωτήσουμε το ίδιο το παιδί μας τι πραγματικά χρειάζεται από εμάς.

  6. Ξέρω ότι είναι δύσκολο. Αναγνώρισε ότι ο φόβος είναι ένα ‘’άσχημο’’ συναίσθημα που όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται. Όμως, μην ξεχάσεις να βεβαιώσεις το παιδί σου ότι είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να δουλέψει και ότι θα καταφέρει να το ξεπεράσει. (Σε επόμενο post θα μιλήσουμε για κάποιες τεχνικές που μπορούμε να μάθουμε στο παιδί μας ώστε να ηρεμεί μόνο του).

  7. Αυτό το συναίσθημα θα περάσει. Βεβαίωσε το παιδί σου ότι αυτό το συναίσθημα, όπως άλλωστε και όλα τα συναισθήματα κάποια στιγμή περνάνε. Δεν θα αισθάνεται για πάντα φόβο και άγχος.

Με αγάπη,

Βιργινία

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page