top of page

Μαθαίνοντας στα παιδιά μας την ευτυχία!

Mysuperheromoms,

Χτες το βράδυ μιλούσα με μια αγαπημένη παιδική φίλη μέσω skype και συζητούσαμε τι μπορεί να φταίει στην ζωή μας και δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένες. Έτσι μόλις έκλεισα το skype έψαξα στο λεξικό για να δω τι λέει για την λέξη ευτυχία. Και βρήκα το εξής: «Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του. Δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, υπάρχουν στιγμές ευτυχίας.». Συμφωνώ ότι δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, αλλά δεν θεωρώ ότι η ευτυχία συνδέεται άμεσα με την εκπλήρωση των επιθυμιών μας και των στόχων μας. Και αν δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε για κάποιο λόγο τους στόχους και τις επιθυμίες μας; Θα πρέπει να είμαστε δυστυχισμένοι;

Αναλογιζόμενη τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, συνειδητοποίησα ότι ο κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται διαφορετικά την ευτυχία. Έτσι, για παράδειγμα έχω γνωρίσει ανθρώπους που δείχνουν ότι δεν πτοούνται με τίποτα. Βρίσκουν το καλό μέσα από κάθε κατάσταση και προχωρούν χαμογελώντας. Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι φαίνονται ότι βρίσκονται πάντα στο σωστό μέρος την σωστή στιγμή αλλά και πάλι δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι. Ακόμα, μερικοί άνθρωποι ενώ φαίνονται να είναι πραγματικά ‘’άτυχοι’’ καταφέρνουν πάλι να είναι ευτυχισμένοι. Τέλος, έχω γνωρίσει ανθρώπους που αν και πηγαίνουν όλα καλά στην ζωή τους δεν καταφέρνουν να είναι ευτυχισμένοι.

Τι γίνεται λοιπόν; Γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να είναι ευτυχισμένοι ακόμα και σε δύσκολες περιόδους της ζωής τους και άλλοι όχι; Υπάρχει κάποιο γονίδιο που μας διαφοροποιεί μεταξύ μας; Αλλά, ακόμα και αν υπάρχει, έχει κάποιο νόημα από την στιγμή που δεν μπορούμε να το αλλάξουμε; Μήπως όμως μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τα παιδιά μας από μικρή ηλικία έτσι ώστε να μάθουν ότι η ευτυχία όπως και οτιδήποτε άλλο στην ζωή μας χρειάζεται δουλειά;

Συνήθως, συνδυάζουμε την ευτυχία με εξωτερικούς παράγοντες (και φυσικά δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω). Για παράδειγμα είμαι ευτυχισμένος/η όταν είμαι με κάποιον άνθρωπο που θέλω ή όταν είμαι αποδεκτός/ή από τους ανθρώπους στην δουλειά ή όταν έχω αρκετά χρήματα. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε αρκετούς από αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες (τι να κάνουμε έτσι είναι η ζωή). Έτσι δεν μπορούμε να στηρίζουμε την ευτυχία μας αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες.

Μπορούμε όμως να χτίσουμε την ευτυχία μέσα στην ζωή μας με πράγματα που προέρχονται από εμάς και μπορούμε να τα κάνουμε οι ίδιοι. Και φυσικά αυτό πρέπει να μάθουμε και στα παιδιά μας. Είναι σημαντικό λοιπόν να διδάξουμε στα παιδιά μας από μικρή ηλικία ότι τα πράγματα στην ζωή δεν έρχονται πάντα έτσι όπως τα θέλουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Γιατί στην πραγματικότητα η ευτυχία είναι επιλογή, δική μας επιλογή. Δεν είμαστε απόλυτα υπεύθυνοι για κάποια πράγματα που συμβαίνουν στην ζωή μας αλλά είμαστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα μας.

Πώς λοιπόν μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας από μικρή ηλικία να είναι ευτυχισμένα; Το μυστικό είναι να τους διδάξουμε ότι η ευτυχία πηγάζει από μέσα μας και σε ένα μεγάλο ποσοστό βρίσκεται σε πράγματα που μπορούμε να κάνουμε οι ίδιοι. Βρήκα κάποιες ωραίες προτάσεις από το Ινστιτούτο για την προώθηση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων της Αυστραλίας για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν να είναι ευτυχισμένα με απλά πράγματα. Πάρτε λοιπόν μερικές ιδέες:

1. Aπόλαυσε τον κόσμο. Προτείνετε στα παιδιά σας να παίρνουν νοητές φωτογραφίες με το μυαλό τους ώστε να θυμούνται τις εικόνες, τους θορύβους, τις γεύσεις και τα συναισθήματα που τους δίνουν χαρά. Μπορείτε να τους προτείνετε να ταξιδεύουν νοητά σε αυτά τα όμορφα συναισθήματα όταν κάποια στιγμή αισθάνονται άσχημα για κάποιο λόγο.

2. Eνισχύστε τα παιδιά σας να κάνουν φίλους. Πολλές φορές είναι δύσκολο το να βρούμε αληθινούς φίλους, αλλά οι φίλοι μπορούν να μας κάνουν πραγματικά χαρούμενους και μπορούμε να μοιραστούμε σημαντικά πράγματα της ζωής μας μαζί τους.

3. Eνισχύστε τα παιδιά σας να κάνουν κάποιο άθλημα. Η γυμναστική βοηθάει στην απελευθέρωση ορμονών όπως η σεροτονίνη, που μας βοηθάει να αισθανόμαστε χαρούμενοι.

4. Eνισχύστε τα παιδιά σας να αποκτήσουν ένα χόμπι.

5.Eνισχύστε τα παιδιά σας να εμπλακούν σε μια ομάδα συνομηλίκων. Μια ομάδα θεάτρου, μια ομάδα χορού.

6.Eνισχύστε τα παιδιά σας να ακούσουν μουσική ή να παίξουν ένα μουσικό όργανο. Η μουσική μπορεί να έχει θεραπευτική δύναμη.

7. Eνισχύστε τα παιδιά σας να έρθουν σε επαφή με την δημιουργική τους φύση. Ενθαρρύνετε τα να ζωγραφίζουν (ίσως κρύβεται ένας μικρός Picasso μέσα τους), να ασχοληθούν με τον πυλό ακόμα και με την συγγραφή.

8. Eνισχύστε τα παιδιά σας να βοηθάνε τους γύρω τους. Είναι όμορφο να αισθανόμαστε ότι μπορούμε να προσφέρουμε.


Φυσικά για να μπορέσουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας αυτήν την φιλοσοφία για την ζωή θα πρέπει και εμείς σαν γονείς να προσπαθούμε να την κάνουμε πράξη στην καθημερινότητα μας. Σαν γονείς μπορούμε να γίνουμε τα καλύτερα παραδείγματα προς μίμηση για τα παιδάκια μας. Λίγη προσπάθεια και διάθεση χρειάζεται. Γιατί όλοι αξίζουμε και μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Με αγάπη,

Βιργινία


11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page