top of page

Πρώτα η ασφάλεια!Μάθε στο παιδί σου τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που χαθεί!!!!


Mysuperheromoms,


Σήμερα θα σας αναλύσω ένα θέμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό και θεωρώ ότι πρέπει να το κάνετε σήμερα με τα παιδάκια σας (άμα δεν το έχετε κάνει ακόμα). Αυτό λοιπόν το θέμα αφορά την ασφάλεια του παιδιού μας σε περίπτωση που χαθεί και τις οδηγίες που θα πρέπει να του έχουμε δώσει εκ των προτέρων σε περίπτωση που συμβεί ένα τέτοιο δυσάρεστο-αλλά όχι απίθανο περιστατικό.

Το ξέρω ότι οι περισσότερες από εσάς δεν αφήνετε τα παιδάκια σας από τα μάτια σας. Όμως, επειδή το καλοκαίρι είμαστε γενικά πιο χαλαρές και επειδή εντάξει είμαστε άνθρωποι δεν έχουμε και μάτια πίσω στην πλάτη μας, καλό είναι να έχουμε μεριμνήσει από πριν και να έχουμε συζητήσει με το παιδί μας τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που χαθεί όπως επίσης να του έχουμε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Παρακάτω, είναι κάποιες οδηγίες από τον υπεύθυνο του τμήματος ασφαλείας για τα εξαφανισμένα παιδιά, σε ένα σεμινάριο που είχα παρακολουθήσει στην Αγγλία. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες και πιστεύω ότι θα σε βοηθήσουν πολύ.

1. Μάθε στο παιδί σου να λέει και να ξέρει το πραγματικό σου όνομα όπως επίσης και το επώνυμο σου. Άμα το παιδάκι σου σε περίπτωση που χαθεί φωνάζει απλά ‘’μαμά..μαμά’’ θα είναι δύσκολο για σένα να ξεχωρίσεις την φωνή του ανάμεσα στα άλλα παιδάκια που φωνάζουν τις μανούλες τους. Είναι σημαντικό λοιπόν να μάθεις στο παιδί σου να λέει το όνομα σου και το επώνυμο σου, όπως επίσης να γνωρίζει τα ονόματα και τα επώνυμα των κοντινών του ανθρώπων (μπαμπάς, γιαγιά, παππούς). Σε περίπτωση λοιπόν που θα χαθεί θα του έχεις ζητήσει από πριν να σε φωνάξει με το όνομα σου και το επώνυμο σου.

2. Μάθε στο παιδί σου ότι σε περίπτωση που δεν απαντήσεις, ακόμα και αν φωνάξει δυνατά το όνομα σου, θα πρέπει να ζητήσει από κάπου βοήθεια. Εδώ, είναι ένα αρκετά σημαντικό θέμα που πρέπει να δώσουμε προσοχή. Συνήθως ζητάμε από τα παιδιά μας να μην μιλάνε σε αγνώστους. Αυτό είναι σωστό αλλά σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος εξαφανισμένων παιδιών πιο σωστό είναι να έχουμε δώσει σαφή οδηγία στα παιδιά μας να μην πηγαίνουν πουθενά και με κανέναν χωρίς την άδεια μας και όχι να μην μιλάνε σε αγνώστους. Γιατί σε περίπτωση που χαθούν θα πρέπει από κάπου να ζητήσουν βοήθεια. Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος θα ήταν καλό να ζητήσουμε από το παιδί μας σε περίπτωση που χαθεί να ζητήσει βοήθεια από κάποια άλλη μητέρα που πιθανόν να βρίσκεται κοντά. Στατιστικά μια άλλη μητέρα είναι πιο πιθανόν να βοηθήσει ένα εξαφανισμένο παιδάκι να βρει τους γονείς του σε σχέση με έναν άνδρα.

3. Όταν πας σε πολυσύχναστα μέρη με το παιδί σου (παραλία, πάρκο) και πριν κάτσετε κάπου, καλό είναι να θέσετε ένα σημείο ‘’ασφαλείας’’ που θα είναι το σημείο σας σε περίπτωση που χαθεί κάποιος.

4. Τέλος και πολύ σημαντικό. Πρέπει να μιλήσεις με το παιδί σου για την ασφάλεια του αλλά δεν πρέπει να το πανικοβάλλεις και να του δημιουργήσεις φόβο. Πρέπει να του πεις λοιπόν ότι πολλές φορές και οι μεγάλοι χάνονται (έχω χαθεί εγώ σε εμπορικά που δεν μπορούσα να καταλάβω που είμαι!!) και ότι άμα ακολουθήσει τους κανόνες ασφαλείας που έχετε συζητήσει μαζί, εσύ θα τον/την βρεις οπωσδήποτε!! Δεν πρέπει λοιπόν να περάσουμε στο παιδί μας τον δικό μας φόβο, γιατί σε περίπτωση που χαθεί θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμο για να ακολουθήσει τους κανόνες ασφαλείας που του έχουμε μάθει.


Με λίγα λόγια λοιπόν:


  1. Μάθε στο παιδί σου να ξέρει το όνομα σου και το επώνυμο σου.

  2. Μάθε στο παιδί σου να ζητάει βοήθεια από κάποια άλλη μαμά.

  3. Μάθε στο παιδί σου να μην πηγαίνει πουθενά και με κανέναν αν δεν σε έχει ρωτήσει πρώτα.

  4. Ορίστε ένα σημείο συνάντησης το λεγόμενο σημείο ‘’ασφαλείας’’.

  5. Συζητάμε με το παιδί μας τα θέματα ασφαλείας με ηρεμία και δεν μεταδίδουμε στο παιδί το δικό μας άγχος.


Τα θέματα ασφαλείας μπορούμε να τα συζητάμε με το παιδί μας από πολύ μικρή ηλικία (πχ. απο το νηπιαγωγείο). Η συζήτηση όμως θα πρέπει να γίνεται με ηρεμία και με τον κατάλληλο τρόπο για να μην τραυματίσουμε το παιδάκι μας. Ελπίζω να μην συμβεί σε καμιά κάποιο τέτοιο περιστατικό αλλά η σοφή η παροιμία λέει :φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά.



Με αγάπη,

Βιργινία


3 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page