Οι έφηβοι μίλησαν και μας είπαν τι τους ενοχλεί στους γονείς τους!!!

Mysuperheromoms,
μήπως έχετε έναν έφηβο ή μια έφηβη στο σπίτι και δεν ξέρετε πώς να τα βγάλετε πέρα; Γενικά η εφηβεία αποτελεί μια σημαντική μεταβατική περίοδος στην ζωή ενός ανθρώπου και φυσικά κάθε μεταβατική περίοδος έχει τις δυσκολίες της (πολλές δυσκολίες). Συχνά μας είναι δύσκολο να συνεννοηθούμε με τους εφήβους γιατί απλά δεν θυμόμαστε πως ήμασταν εμείς στην εφηβεία (δεν έχουν περάσει και λίγα χρόνια από τότε). Παρακάτω λοιπόν ρωτήσαμε μερικούς έφηβους να μας πουν τι τους ενοχλεί στην σχέση τους με τους γονείς τους. Ακούστε τους .
‘’Νομίζω ότι οι γονείς πρέπει να μάθουν να εμπιστεύονται τα παιδιά τους και να τα αφήνουν να κάνουν πράγματα μόνα τους. Άμα δεν τα αφήνουν να κάνουν πράγματα μόνα τους πώς θα μάθουν να είναι ανεξάρτητα;’’ Γ.
‘’Όταν βγαίνω έξω με τις φίλες μου ξέρω τι κάνω. Δεν θα μπω στο αυτοκίνητο κάποιου αγνώστου. Δεν είμαι χαζή.'' Ε.
‘’Οι φίλοι μου κάνουν περισσότερα πράγματα σε σχέση με τα πράγματα που μου επιτρέπουν εμένα οι γονείς μου. Το ξέρω ότι οι γονείς μου ανησυχούν αλλά μου συμπεριφέρονται λες και είμαι ακόμα πέντε χρονών. ‘’ Ο.
‘’Από την μια μου λένε ότι είμαι μεγάλη και πρέπει να διαβάζω και να βοηθάω στο σπίτι αλλά από την άλλη μου λένε ότι είμαι μικρή για να κάνω κάποια πράγματα όπως το να βγω με τις φίλες μου. Ας επιλέξουν επιτέλους είμαι μικρή ή μεγάλη.’’ Κ.
‘’Με ενοχλεί όταν μου λένε πως μου έχουν εμπιστοσύνη και μετά μου κάνουν συνέχεια ερωτήσεις. Διάβασες; Μήπως πρέπει να κάνεις επανάληψη γιατί έχεις διαγώνισμα; Ή μου έχεις εμπιστοσύνη ή δεν μου έχεις. Μην μου κάνεις τόσες ερωτήσεις γιατί με νευριάζεις.’’ Μ.
‘’Με νευριάζει όταν θέλουν να τα ξέρουν όλα. Που πήγες; Με ποιον ήσουν; Δεν θέλω να στα λέω όλα. Κάποια πράγματα είναι προσωπικά. Άμα χρειαστώ κάτι θα σου πω.’’ Α.
‘’Κάποια στιγμή είχα δει την μαμά μου να ψάχνει τα πράγματα μου. Πραγματικά είχα νευριάσει πολύ. Το ξέρω ότι ανησυχεί αλλά θέλω να μου έχει περισσότερο εμπιστοσύνη.’’ Γ.
‘’Δεν θέλω να συζητάω με τους γονείς μου για τον φίλου μου. Ντρέπομαι και δεν θέλω να μου κάνουν τόσες ερωτήσεις.’’ Μ.
‘’Θα ντύνομαι όπως θέλω. Είμαι αρκετά μεγάλη για να αποφασίσω εγώ τι θα φορέσω. Δεν μπορεί ή μαμά μου να μου διαλέγει τα ρούχα μου. Άμα δεν μου πάνε τα ρούχα που φοράω είναι δικό μου θέμα. Άσε με επιτέλους να κάνω αυτό που θέλω.’’ Δ.
''Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι αν θα περάσω στο πανεπιστήμιο. Δεν τους ενδιαφέρει πόσο κουράζομαι''. Α
Μόλις διάβασα ξανά αυτά που μας είπαν οι έφηβοι, αναγνώρισα σε πολλά σημεία τον εαυτό μου όταν ήμουν έφηβη. Και μην ξεχνάτε, ότι όταν προσπαθούμε να δούμε τον κόσμο με τα μάτια του άλλου, στην συγκεκριμένη περίπτωση των εφήβων, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να χτίσουμε μια πιο ποιοτική σχέση μαζί τους και να τους βοηθήσουμε να περάσουν πιο ομαλά στην ωριμότητα.
Με αγάπη
Mysuperheromom team