top of page

Το παραμύθι στη ζωή των παιδιών μας!


Πόσοι έχουμε μεγαλώσει με τα παραμύθια της μαμάς και της γιαγιάς μας; Είναι μία παράδοση που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά! Και δεν είναι τυχαίο άλλωστε καθώς προσφέρει ωφέλιμες ιδιότητες σε όλα τα παιδιά.

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσουν να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους. Το παραμύθι ηλικία δεν έχει! Υπάρχουν πολλά είδη για όλες τις ηλικίες, με εικονογραφήσεις, σχέδια και υφάσματα... ιδανικά από την ηλικία των μηνών μέχρι και την εφηβεία. Έτσι οι γονείς μπορούν να ξεκινήσουν να διαβάζουν από πολύ νωρίς. Η φωνή της μητέρας και του πατέρα προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά στο παιδί και καλλιεργεί τα αισθήματα αγάπης και φροντίδας. Όπως λοιπόν αλλάζετε τον τόνο και το ύφος της φωνής σας την ώρα που απευθύνεστε σε ένα παιδί, το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στην αφήγηση ενός παραμυθιού. Έτσι παρόλο που τα παιδιά μπορεί να μην κατανοούν όλη την ιστορία ή κάποιες λέξεις, η ανάγνωση αποκτά ζωντάνια και συναίσθημα, παρακινώντας τα παιδιά να ακούσουν με θαυμασμό.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το παιδί που έχει ξεκινήσει από μικρή ηλικία το παραμύθι, παρουσιάζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη στην εκπαίδευση , στο λεξιλόγιο, την προσωπικότητα του, την κοινωνική του συμπεριφορά και την συναισθηματική ωρίμανση. Κάθε ιστορία ξεδιπλώνει έναν διαφορετικό μαγικό κόσμο, μέσα στον οποίο το παιδί ζει, νιώθει, αντιλαμβάνεται, αποκτά φωνή!

Το παραμύθι είναι ένας σπουδαίος τρόπος ώστε κάθε άτομο να αναπτύξει την φαντασία του και τις ιδέες του. Μέσα από τις διαφορετικές ιστορίες, τα παιδιά μαθαίνουν, αποκτούν και υιοθετούν διαφορετική στάση και συμπεριφορά. Εξελίσσονται και ωριμάζουν, όπως εξελίσσονται και οι ήρωες! Για παράδειγμα η ιστορία με «τα τρία γουρουνάκια» δείχνει την εξέλιξη της σκέψης τους με γνώμονα την ηλικία. Το πρώτο σπίτι, που χτίζει το πιο μικρό γουρουνάκι είναι με άχυρα, ενώ το δεύτερο με ξύλα και το τρίτο με τούβλα, καθώς το γουρουνάκι είναι μεγαλύτερο και πιο ώριμο.

Κάθε ιστορία είναι μία εισαγωγή, μια προετοιμασία για την ζωή που θα ακολουθήσει. Ένα εργαλείο μέσα από το οποίο το παιδί θα αποκτήσει σιγουριά για τον εαυτό του, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Εμπλουτίζεται ο ψυχικός κόσμος του και αυτό επιτυγχάνεται ακόμα περισσότερο από το ύφος, τον τόνο και την συναισθηματική επένδυση στην αφήγηση του κάθε γονέα. Το παιδί μαθαίνει να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις όπως η ασθένεια, ο αποχωρισμός και ο θάνατος και να εκφράζει τα συναισθήματα του, μιμούμενος τον ήρωα που έχει διαβάσει. Αναγνωρίζει την σκληρή δουλειά που απαιτείται για την επίτευξη στόχων και παίρνει σπουδαία μαθήματα για την φιλία, την οικογένεια και τις αξίες της ζωής, όπως η αλληλεγγύη, η αγάπη και η προσφορά. Τέλος, είναι εμφανές ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με παραμύθια διαβάζουν, γράφουν και αποκτούν δημιουργική σκέψη και εμπλουτισμένο λόγο πολύ νωρίτερα από άλλα.

Είναι σημαντικό το παραμύθι να γίνεται σαν παιχνίδι, μέσα από το οποίο οι γονείς συνομιλούν με τα παιδιά. Έτσι ανοίγει ένας δρόμος όπου μπορούν και οι δύο να εκφράσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματα τους, τον φόβο και την ελπίδα. Να παίξουν, μιμούμενοι τα πρόσωπα της ιστορίας, ανταλλάσοντας ρόλους και βοηθώντας το παιδί να δει διάφορες πτυχές του εαυτού του και να καθοδηγήσει την ιστορία εκεί που θέλει.

Παναγιώτα Νικολοπούλου

Ψυχολόγος- Msc Παιδοψυχολογίας

Ειδικευόμενη στην Συστημική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία

Email : panayiotanikolopoulou@gmail.com

Tel : 6986579922

23 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page