top of page

Πώς να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά;


Mysuperheromoms,

τα τελευταία χρόνια δουλεύοντας με παιδιά και γονείς σκέφτομαι συνεχώς το εξής: ''Υπάρχει τελικά μια συνταγή για να μεγαλώσουμε παιδιά ευτυχισμένα και συναισθηματικά ισορροπημένα; ''. Και πάντα καταλήγω στο ότι δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή αλλά υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν χαρούμενα παιδάκια. Να, μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

1. Δώστε τη ευκαιρία στα παιδιά σας να διασκεδάσουν!

Δεν χρειάζεται όλα τα πράγματα που κάνετε με τα παιδιά σας να είναι παραγωγικά. Και τι εννοώ με αυτό. Μάθετε στα παιδιά σας απο μικρή ηλικία ότι κάποια πράγματα είναι απλά για διασκέδαση. Δεν πρέπει όλα τα πράγματα στην ζωή μας να έχουν κάποιο σκοπό και στόχο. Μερικά πράγματα πρέπει να τα κάνουμε απλά και μόνο για να ευχαριστήσουμε την ψυχή μας!

2. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους.

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου δίνεται μεγάλη έμφαση στο μαθησιακό κομμάτι. Πρέπει όμως να σας υπενθυμίσω ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι καλοί στα ίδια πράγματα. Έτσι βοηθήστε τα παιδιά σας να ανακαλύψουν τα ταλέντας τους. Να γίνουν καλά σε κάτι και να αισθανθούν περήφανα για τον εαυτό τους!

3. Αφήστε τα παιδιά σας να λύσουν μόνα τους τα προβλήματα τους.

Το ξέρω ότι αυτό μπορεί να σας ακούγεται δύσκολο αλλά δεν είναι. Οι γονείς τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερο υπερπροστατευτικοί γιατί θεωρούν ότι έτσι θα προφυλάξουν τα παιδιά τους απο κάποιες καταστάσεις αλλά και γιατί καλύπτουν με τον τρόπο αυτό κάποιες δικές τους ανασφάλειες. Το θέμα είναι όμως ο ρόλος των γονιών δεν θα πρέπει να είναι αυτός. Έτσι οι γονείς θα πρέπει να δίνουν στο παιδί τους να κατανοήσει ότι υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις για ένα πρόβλημα και μετά να αφήνουν το παιδί τους να διαλέξει και να μάθει! Προωθήστε την ανεξαρτησία του παιδιού σας και μάθετε στο παιδί σας απο μικρή ηλικία ότι είναι ικανό για πολλά πράγματα.

4. Μιλήστε με το παιδί σας.

Μιλήστε με το παιδί σας και βοηθήστε το να κατανοήσει τα συναισθήματα του. Για ένα παιδί μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί τα συναισθήματα του. Εσείς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να αναγνωρίσει τα διάφορα συναισθήματα που βιώνει και να τα διαχειριστεί κατάλληλα. Επίσης μέσα απο τις πράξεις σας μπορείτε να του δείξετε ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και αποδεκτά. Έτσι δεν αποδεχόμαστε μόνο την χαρά αλλά αποδεχόμαστε και αγκαλιάζουμε την λύπη και τον θυμό. Όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά και φυσικολογικά.

5. Ζητήστε βοήθεια. Σε περίπτωση που βλέπετε ότι το παιδί σας βιώνει έντονο άγχος, έχει φοβίες ή γενικά υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει ζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού παιδοψυχολόγου.

6. Κρατήστε για τον εαυτό σας τις δικές σας ανασφάλειες και τους φόβους σας και ζητήστε βοήθεια απο ειδικό. Ένα μεγάλο ποσοστό των συναιθηματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά οφείλονται στο γεγονός ότι οι ίδιοι οι γονείς έχουν κάποια προβλήματα τα οποία χωρίς να το θέλουν τα μεταβιβάζουν στα παιδιά. Ζητήστε βοήθεια απο κάποιον ειδικό. Γνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας κάποιες δικές σας δυσκολίες θα μπορέσετε να βοηθήσετε πιο αποτελεσματικά το παιδί σας.

Με αγάπη,

Βιργινία

105 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page